Als de Hollandse Nieuwe er weer zijn, gaat Nederland massaal naar de viskraam voor een heerlijke haring uit het vuistje. Met uitjes & zuur? Met uitjes & zuur! Maar wist jij dat de haring veel meer in petto heeft? Het Nederlands Visbureau is het marketing en PR bureau dat de haring in Nederland opnieuw op de kaart zet. In samenwerking met reclamebureau Han Snel hebben zij een campagne gelanceerd die de haring een boost moet geven. De haring als basis voor de heerlijkste gerechten; de haring die zorgt voor geweldige smaaksensaties. Hoe we dit noemen? De Hollandse Nieuwe Stijl! Op wie we ons richten? De millenials. Wie deze campagne mag uitvoeren? Promotiebureau Dutch Moving Media. Yes! Hoe we dit doen? Met een geweldige Roadshow. De malse details lees je in de enige echte haringblog! Met een spannende kop en een heerlijk staartje.

Inhoudsopgave

Hollandse Nieuwe Haring

Nederland houdt van vis en houdt van haring en dat doen we al eeuwen. De verhalen van grote vissersboten die eeuwen geleden al voeren op de Noordzee opzoek naar de vetste haring, horen bij onze geschiedenis. Alles draaide om een goede vangst. Haring was handel en de Hollandse Haringvloot was van groot belang voor onze economie. In de tachtigjarige oorlog was het daarmee een van de grootste doelwitten voor Spanje en werden onze vissersbootjes beschermd door grote oorlogsschepen om de vangst te behouden. Nederland zorgde er wel voor dat we niet achter het net visten. (zo zijn we!)

De haringvangst was dus een groot goed. Een goede vangst kon maken, een slechte breken. Dit is iets wat we hebben meegenomen naar het heden. We spreken nog steeds van een goed of slecht haringjaar. Genoeg over de haring in het algemeen. What about de Hollandse Nieuwe?

  • Een Hollandse nieuwe haring is maatjesharing (hele jonge haring)
  • Deze haring dragen nog geen hom (zaadjes) en kuit (eitjes)

Een haring mag namelijk niet zomaar Hollandse Nieuwe heten. De vis moet aan bepaalde criteria voldoen.

  • Vetpercentage van de jonge haring moet minstens 16 % zijn
  • Vissers mogen ze alleen vangen tussen half mei en eind juni. Alleen zo weten we zeker dat het de jonge haringen zijn die binnen zijn gehaald.
Hollandse nieuwe haring

De hollandse nieuwe haring wordt vaak beschouwd als de lekkerste haring

Vlaggetjesdag

Als de haringboten in vorige eeuwen vertrokken om de Hollandse Nieuwe te vangen, werden de boten versierd met gekleurde vlaggetjes. Dit is de reden dat we de binnenkomst van de Hollandse Nieuwe nog steeds vieren met Vlaggetjesdag. Maar er glinstert —— haring horizon. Uitjes en zuur.

Ontstaan Hollandse Nieuwe Stijl campagne

Genoeg over vroeger. De Hollandse Nieuwe kennen we nu. Een heerlijke jonge haring met precies het goede vetpercentage. Check? Check. Nu het verhaal van de Hollandse Nieuwe Stijl! Er was eens een haring die altijd gecombineerd werd met uitjes en zuur. Het Nederlands Visbureau dacht dat dit ook anders kon. Deze vis moest gevierd worden in combinatie met andere ingrediënten. Alleen zo ervaart Nederland de veelzijdigheid van haring. Reclamebureau Han Snel is als een vis in het water als het gaat om originele promotieconcepten. Zij hebben het idee van het Visbureau vertaald in een complete pop-up tasting toer door Nederland. Bij de realisatie van hun concept kwam Dutch Moving Media om de hoek kijken. Wij houden van pop-up campagnes, we love tastings en voor een lekkere haring kun je ons altijd wakker maken. Dreamteam dus!

Pop-up stand Amsterdam Zuidas

Een pop-up stand in de vorm van een container. Alles is mogelijk.

Doel promotiecampagne

Met deze campagne willen we chefs inspireren om haring vaker op de kaart te zetten in een nieuwe combinatie. Haring als basis, haring als amuse, haring als delicatesse met een heerlijk glas wijn. Vis moet zwemmen toch? (sommige dingen veranderen nooit)

Daarbij willen we millenials enthousiasmeren om meer haring te eten en ze inspireren om de haring als basis te gebruiken voor de lekkerste hapjes.

Doelgroep promotiecampagne

Ja je leest het goed: de Millenial oftewel generatie Y. Wie dat zijn? Mensen geboren tussen 1980 en 2000. Waarom zij de doelgroep zijn van de Hollandse Nieuwe Stijl? De Millenial experimenteert graag, streeft naar authenticiteit en een gezonde lifestyle. Met haar vele voedingsstoffen en duidelijke oorsprong, past de haring hier natuurlijk perfect bij!

Pop-up tastings

Als je een concept hebt, moet je dit ook praktiseren (boter bij de vis!). De mooie intentie van het Visbureau, het creatieve brein van Han Snel en de expertise in promotiecampagnes van Dutch Moving Media (en oké, de gedeelde liefde voor haring) resulteerden uiteindelijk in een pop-up tasting tour door Nederland. Hoe dan? Zo dan: met een mobiele pop-up container, fraai vormgegeven en volledig gebrand in de Hollandse Nieuwe Stijl, bezoeken we 8 locaties. Van de Zuidas in Amsterdam tot het Grote Kerkplein in Zwolle en van het Eendrachtplein in Rotterdam naar het 18 Septemberplein in Eindhoven. Nergens zijn wij als een vis op het droge want we passen ons aan, aan elke stad. Waar is de haring? Hier is de haring!

Haring aan de man brengen

Twee promotiemedewerkers van Dutch Moving Media weten precies hoe zij de haring op de kaart zetten. “Ben jij al bekend met haring? Wat vind je ervan? Wij hebben het oude Haring Happen in een nieuw jasje gestoken. Wil je dit proeven? Wat vind je ervan?” Onze promotiemedewerkers weten van de vissershoed en de rand. And they love haring! Zij observeren, informeren, enthousiasmeren en activeren. Dat activeren lukt aardig want we zijn al op verschillende media genoemd en de influencers (Lees hier wat een influencer is) bij onze pop-up kraam proeven graag om te haring bloggen en vis vloggen. Zij lopen heen en weer van de mobiele stand naar de doelgroep en serveren de heerlijkste hapjes en creëren bij de klant een wow-effect.  Wauw voor de hapjes en applaus voor de haring!

Hollandse Nieuwe Stijl team

Het Hollandse Nieuwe Stijl team staat klaar om de bezoekers te ontvangen

Visje in de pan

Maar hoe overtuig je mensen nou beter door ze de heerlijke gerechtjes te laten proeven? Juist: met iemand die een neus heeft voor lekkere gerechten en oog heeft voor detail. Een culinair talent die precies weet welke smaken elkaar versterken. Promotiemedewerker en Host Rense weet dit precies. Door zijn ervaring in de horeca, zijn talent en genetisch geluk (zijn vader is chef kok). Rense moesten we dus hebben voor deze campagne, dat stond als een paal boven het Noordzee water. In de pop-up container is Rense helemaal thuis. Hij snijdt, combineert, creëert, proeft, kijkt kritisch en is tevreden of nog net niet.

Promotiemedewerker deel heerlijke hapjes uit

Onze promotiemedewerker staat klaar met de heerlijke hapjes

Gerechten

Als je de haring in een ander jasje wilt presenteren. Een jasje dat verre is van uitjes en zuur en op een wit bolletje, wat gebruik je dan? Welke gerechten betoveren de Millenial? Waarmee kunnen we deze doelgroep een smaaksensatie laten ervaren waar ze het nog lang over zullen hebben? Om naar dit antwoord te zoeken heeft Rense een dag in de keuken gestaan met zijn vader. Alles wat hun culinaire brein bedacht werd in huis gehaald en er werd vooral veel geproefd. Wat versterkt elkaar? Wat smaakt naar meer en wat toch echt naar minder? Vele experimenten, hapjes en vooral haringen later waren ze er uit met 5 heerlijke gerechtjes die allemaal maar naar 1 ding smaakten: naar meer….haring! Het Visbureau mocht uit deze 5 gerechtjes 3 favorieten kiezen wat geen eenvoudige keuze was. En voilà: de gerechtjes van de Hollandse Nieuwe Stijl, geserveerd door de enthousiaste merkambassadeurs van hét promotiebureau voor pop-up tastings: Dutch Moving Media.

Hollandse Nieuwe Stijl gerechten

De 3 overheerlijke Hollandse Nieuwe Stijl gerechten

Interview Rense Horstman

Tijd voor een gesprek met de chef! Rense Horstman vertelt over zijn passie voor koken en zijn liefde voor haring.

First things first: hou je zelf van haring?
Zeker! Ik vind het een heel lekker en ook mooi visje. Er hangt iets omheen van vroeger, de zee, typisch Hollands. Mooi om mee te werken.

Gebruikte jij haring zelf al wel eens als basis voor exclusieve gerechten?
Ja zeker! Favoriet bij mij is aardappelsalade met stukjes haring. Echt verrukkelijk. Ik vind het dan ook een super goed initiatief van het Visbureau om haring te presenteren in een ander jasje. Je kunt er zo veel mee en mensen zijn zich daar helemaal niet van bewust.

Dus een leuke campagne om op te werken?
Zeker ik vermaak me ontzettend! Ik hou heel erg van koken, mag lekkere hapjes maken voor jonge mensen die daar ook nog eens heel erg van smullen. Wat wil je nog meer?

Geen uitjes en zuur in elk geval….
Nee die slaan we dit keer over.

Hoe ben je op deze gerechtjes gekomen?
Ik ben met mijn vader gaan experimenteren in de keuken. We houden allebei ontzettend van koken dus we verheugden ons erop. We hebben boodschappen gedaan, veel geprobeerd, opgeschreven, geproefd en uiteindelijk rolden er 5 gerechtjes uit.

Merk je dat je mensen echt inspireert?
Ja dat zeker. Mensen die al van haring houden vinden het heel leuk om eens iets nieuws te proeven en meer een delicatesse ervaring te hebben in plaats van ‘hoofd omhoog en aan het staartje naar binnen’. En de mensen die zeggen dat ze niet van haring houden, weten we toch te enthousiasmeren om een gerechtje te proeven en de meesten zijn daarna om.

Heb je het idee dat deze vis inderdaad past bij de Millenial?
Ja dat zeker. Generatie Y is best wel van het proberen, experimenteren en vooral heel erg van alles wat gezond is. En als haring iets is…..

Maar hoe onthouden ze de gerechtjes dan?
Daar hebben we natuurlijk over nagedacht. Nadat ze het gerechtje hebben geproefd, krijgen ze de flyer mee met de recepten. Dan kunnen ze het thuis ook maken. Appeltje, eitje! (en nog wat andere ingrediënten).

Jullie zijn in vier grote steden geweest met de mobiele pop-up stand. Welke locatie is je het meest bijgebleven?
Zwolle was wel echt heel gezellig. In Amsterdam stonden we meer in een zakelijke omgeving, op de Zuidas en in Zwolle waren we met de mobiele stand in het hartje van de reuring. Met terrasjes en mensen die aan het ontspannen waren. Daar past een heerlijk hapje natuurlijk goed bij. Mensen namen echt de tijd. Voor lekker eten moet je ook de tijd nemen. Rotterdam was niet erg druk, maar wel gezellig. Met kop en schouders steekt toch wel Eindhoven er bovenuit. Het was hier ontzettend druk en de locatie was top!

En die Millenial, wat vindt die?

De Promotiemedewerkers zijn enthousiast, de chef is blij. Maar wat vindt de Millenial van dit gezonde gerecht? We vroegen het aan Marina De Zwart uit Rotterdam.

Welk gerechtje heb je geproefd?
Ik koos voor de Shooter Hollandse Stijl omdat die er wel heel spannend uitzag.

Weet je nog wat erin zat?
Ik proefde wel iets met chorizo, dat pittige paste heel goed bij de haringsmaak. Goed idee! De rest weet ik niet meer precies maar gelukkig heb ik het recept. Het was in elk geval heel lekker.

Was je al een haringliefhebber?
Zeker! Ik heb het alleen nooit anders gegeten dan met uitjes en zuur als borrelhapje of op een broodje. Dit is wel heel leuk om te weten.

Ga je het zelf ook maken?
Vanavond ga ik uiteten maar later zeker! De Promotiemedewerker zei dat het makkelijk is om te maken dus waarom niet?

Dat smaakt naar meer?
Loopt het water u in de mond en wilt u ook een Roadshow organiseren om uw product in de spotlights te zetten? Dutch Moving Media realiseert dit graag voor jouw merk. Met enthousiaste promotiemedewerkers, ervaren chefs en een gebrande promotie trailer waar niemand zomaar voorbij loopt. Wacht niet af tot de doelgroep naar jou toekomt! Wij bezoeken de locaties waar jouw doelgroep zich bevindt en verrassen ze met jouw product, volledig uitgevoerd in de stijl die bij het merk past. Als een vis in het water door heel Nederland!

Millenials bij pop-up stand

Millenials bij de pop-up stand van de Hollandse Nieuwe Stijl